Ticaret Bakanlığı açıkladı: İsrail'le ticaret resmen durduruldu!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ticaret Bakanlığı açıkladı: İsrail'le ticaret resmen durduruldu!

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD merkezli Bloomberg'in, Türk yetkililere dayandırdığı haberine göre Türkiye, İsrail ile tüm ihracat ve ithalat faaliyetlerini durdurduğu açıklanmıştı. Resmi açıklama Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, "İsrail ile ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" açıklamasında bulundu.

Gazze'de 7 aydır katliam yapan İsrail'e karşı Türkiye 54 üründe kısıtlama kararı almıştı. Gazze'de soykırımının aralıksız sürmesi nedeniyle Türkiye, İsrail ile tüm ticari faaliyetlerini durdurmaya karar verdi. Söz konusu karara ilişkin Ticaret Bakanlığı'ndan resmi açıklama yapıldı.

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E AMBARGO

ABD merkezli Bloomberg'e konuşan iki Türk yetkili bugünden itibaren İsrail'e ve İsrail'den tüm ihracat ve ithalatı durdurulduğunu açıkladı. 

TİCARET BAKANLIĞINDAN RESMİ AÇIKLAMA

Kararla ilgili resmi açıklama Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı.
 
Ticaret Bakanlığı açıkladı: İsrail'le ticaret resmen durduruldu! - 1. Resim
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir.
 
Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır."

İSRAİL ALTERNATİF YOL ARAYACAK!

Dünya gündemine bomba gibi düşen ambargo kararının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ile anlaşmaları bozduğunu iddia eden Katz, İsrail'in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler oluşturmak için çalışacağını söyledi.
Ticaret Bakanlığı açıkladı: İsrail'le ticaret resmen durduruldu! - 2. Resim

YÜZDE 76'SI TÜRKİYE'DEN

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre Türkiye-İsrail arasındaki ticaret 2023'te 6,8 milyar dolar değerindeydi. İki ülke arasındaki ticaretin yüzde 76'sı Türkiye'den yapılan ihracat mallarını oluşturuyordu.

DAHA ÖNCE 54 ÜRÜN KISITLANMIŞTI

 
Ticaret Bakanlığı, "İsrail'in, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır" şeklinde açıklama yapmış ve 54 üründe kısıtlama yapılacağı duyurulmuştu.
Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Görünen bu 2 Mayıs 2024 21:39

Türk vatandaşına gazetecisine Gazze deki masumiyete kıyan İsrail barbarlığına karşı Lübnan,Suriye,Mısır,Ürdün'e bekamız,çıkarımız,imanımız gereği askeri yardım ve askeri baskı kurmak zorunda olduğumuz zamanlara girdik,Bu sırtlan sürüsünü anladıkları şekilde davranmak zorundayız.

Sonraki Haber Yükleniyor...