CANLI ANLATIM

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Almanya, Filistin, Nekbe, Haber

Dünya Haberleri  / Ajanslar

İsrail, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etti. Zorunlu göçe tabi tutulan Filistinliler, 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak adlandırdı. Dünyanın pek çok ülkesinde milyonlarca kişi, Nekbe'nin 76. yıl dönümünde 7 Ekim'den bu yana Gazze'de İsrail'in sayısız soykırımına uğrayan Filistinliler için sokakları ve meydanları doldurdu. Polis güçlerin sert müdahaleleri ve gözaltılara rağmen yüz binler, İsrail'e karşı kıyama geçti.

Canlı Anlatım Özeti
  • BERLİNDE POLİS MÜDAHELESİ: ÇOK SAYIDA GÖZALTI!
  • İSPANYA'DA 10 BİNLERCE KİŞİ MEYDANLARDA
  • TOMALARLA MÜDAHALE ETTİLER
  • PARİS, FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ
  • NEW YORK'TAKİ BM BİNASINDA ANMA TÖRENİ
  • ALMAN BAŞBAKAN'A "SOYKIRIMA DESTEK" TEPKİSİ
  • 250 BİNİ AŞKIN KİŞİ LONDRA SOKAKLARINDA
  • "GAZZE'DEKİ SOYKIRIMI BİTİRİN"
  • "HEPİMİZİN CANI DİRENEN GAZZE'YE FEDA OLSUN"
  • AVUSTURYA'DA FİLİSTİN SLOGANLARI YASAKLANDI

18.05.2024 22:19

BERLİNDE POLİS MÜDAHELESİ: ÇOK SAYIDA GÖZALTI!

Almanya'da binlerce kişi başkent Berlin'deki Kreuzberg Semti'ndeki Oranienplatz Meydanı'nda toplandı. Meydanda, 76 yıl boyunca İsrail işgali altında zulüm gören, hayatını kaybeden Filistinlileri hatırlamak ve anmak adına, 76'ıncı Nekbe Günü için, küçük bir tiyatro gösterisi sergilendi. Gösterinin ardından yürüyüşe geçildi.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 1. Resim

Alman polisi katılımın yoğun olduğu Nekbe yürüyüşünde, 6 bin 200 göstericinin olduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı binasının yakınında göstericilerin tepkileri ve sloganları şiddetlenirken, polisle Filistin destekçileri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Bazı göstericileri gözaltına alan Alman polisinin kullandığı biber gazı nedeniyle yaralananlar, olay yerinde tedavi edildi. Brandenburg Kapısı'na kadar devam etmesi beklenen yürüyüş, çıkan olaylar nedeniyle daha erken sonlandırıldı.


18.05.2024 22:16 

İSPANYA'DA 10 BİNLERCE KİŞİ MEYDANLARDA

İspanya'nın Barselona kentinde Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulduğu 'Nekbe'nin (Büyük Felaket) 76. yıl dönümü nedeniyle 10 binlerce Filistin yanlısı gösteri düzenlendi. Gösteriler saatler boyu sürerken, İsrail aleyhine protestolar yükseldi.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 2. Resim


18.05.2024 21:50

ON BİNLERCE İSRAİLLİ NETANYAHU'YU İSTİFAYA ÇAĞIRDI

İsrail'de Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin getirilmesi için anlaşma imzalanması çağrısının yapıldığı, Netanyahu hükümetine karşı her hafta cumartesi günü düzenlenen protestolar, bu hafta da geniş katılım ve olaylarla devam etti. Hükümet karşıtı gruplara katılan on binlerce kişi, Gazze'ye saldırıların sonlandırılmaması ve esirlerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talep ettikleri protestolarını yineledi.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 3. Resim

TOMALARLA MÜDAHALE ETTİLER

Göstericiler bu alandan yürüyüşe geçti ve İsrail polisinin engeliyle karşılaştı. İsrail polisi, kentin ana yollarından Ayalon Otoyolu'na çıkışlarda demir bariyer ve göstericilerin geçişini engellemek için kamyonlar yerleştirerek konuşlandı. Ayalon Otoyolu'na ilerlemek isteyen göstericilere Kaplan Caddesi'nde İsrail polisi atlı birliklerle müdahale etti. İsrail polisi ile göstericiler arasında uzun süre arbede yaşandı. Göstericiler, kolluk kuvvetlerinden sorumlu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e hitaben "Ben-Gvir terörist", "Faşistlerin polisi" diye sloganı attı.


18.05.2024 21:02

PARİS, FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ

Fransa'nın başkenti Paris'te, Filistin topraklarında bir İsrail devletinin kurulması ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulmasının (Nekbe) 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Göstericiler ellerinde pankartlar ve sloganlarla Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail soykırımına tepki gösterdi.


18.05.2024 20:32

NEW YORK'TAKİ BM BİNASINDA ANMA TÖRENİ

İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması yüzünden "Büyük Felaket" olarak bilinen Nekbe'nin 76. yılı dolayısıyla New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında anma etkinliği yapıldı. Ecosoc salonunda, "1948-2024: Devam Eden Filistin Nekbe'si" başlığıyla panel şeklinde yapılan anma programı diplomatları ve alanında uzman isimleri bir araya getirdi.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 3. Resim


18.05.2024 20:17

ALMAN BAŞBAKAN'A "SOYKIRIMA DESTEK" TEPKİSİ

binlerce kişi, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Terörist İsrail", "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı. Nekbe-Büyük Felaketin 76’ncı yıl dönümü nedeniyle ülkenin birçok yerinden başkente gelen Filistin destekçileri, konuşmaların ardından Favoritenstrasse üzerinden Antonplatz’a kadar yürüdü.

Gösteride, "İntifada ve Nehirden denize Özgür Filistin" sloganları atılmaması, aksi takdirde protestoya izin verilmeyeceği uyarısında bulunuldu. Nekbe’nin tarihçesi ve Gazze’de yaşananların anlatıldığı gösteride konuşan SÖZ (Geleceğin Sosyal Avusturya’sı) Partisi Başkanı Hakan Gördü, Avusturyalı siyasetçilerin Gazze’de olup bitenden haberdar olduklarını, sivillerin, çocukların, kadınların öldürüldüğünü bildiklerini ama buna rağmen sessiz kaldıklarını söyledi. Gösteride Alman Başbakan Olaf Scholz’a, İsrail'e silah desteği dolayısıyla tepki gösterildi.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 4. Resim


18.05.2024 19:27

250 BİNİ AŞKIN KİŞİ LONDRA SOKAKLARINDA

Londra'nın merkezindeki Regent Caddesi'nde Filistin'le dayanışma göstermek ve Gazze'de ateşkes çağrısıyla başlayan yürüyüş Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Sokağı girişinde sona erdi. Yaklaşık 250 binden fazla insanın katıldığı yürüyüşte protestocular "Özgür Filistin", "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "Rishi Sunak saklanamazsın, seni soykırımla yargılayacağız" sloganları attı.

Yürüyüş güzergahında, yolun daraldığı bir noktada Filistin destekçileri ile İsrail destekçileri karşı karşıya geldi. Polisin ve yürüyüş organize edenlerin aldığı önlem sayesinde büyük bir olay yaşanmazken, İsrail destekçisi bir kişi, Filistin destekçileriyle sözlü tartışmaya girdi. İsrail destekçisi eylemci, polis tarafından yürüyüş güzergahından çıkarılırken, Filistin destekçileri büyük bir pankartı iki grup arasında açarak taraflar arasındaki teması kesti.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 5. Resim


18.05.2024 19:25

"GAZZE'DEKİ SOYKIRIMI BİTİRİN"

İrlanda Filistin Dayanışma Derneğince, Dublin'deki "Garden of Remembrance" parkında düzenlenen gösteriye birçok dernek, siyasi parti yetkilileri ve binlerce insan katıldı. Filistin ve İrlanda bayrakları taşıyan göstericiler daha sonra Kildare Caddesi'ne yürüdü. Göstericiler, "Gazze'deki soykırımı bitirin", "Şimdi ateşkes" ve "Özgür Filistin" yazılı dövizler taşıdı.


18.05.2024 19:18

"HEPİMİZİN CANI DİRENEN GAZZE'YE FEDA OLSUN"

Nekbe'nin (Büyük Felaket) 76. yılı dolayısıyla binlerce Faslı, cuma namazı sonrası Marakeş, Zayu, Fez, Tanca, Vacde, Burkan, Kuneytıra, Asifi ve Kazablanka kentlerinde Gazze'ye destek için gösteri yaptı. İsrail'in Gazze halkına uyguladığı ablukayı kaldırmasını, Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılmasını ve Filistinlilerin hayatını tehdit eden açlığın sona erdirilmesini isteyen göstericiler, sık sık "Halk Filistin'i kurtarmak istiyor", "Hepimizin canı direnen Gazze'ye feda olsun" ve "Gururlu Filistin'e Fas'tan selam" şeklinde sloganlar attı.

Dünya İsrail'e karşı kıyamda! Milyonlar, Nekbe'nin 76. yılında Gazze için meydanları kuşattı - 6. Resim


18.05.2024 19:00

AVUSTURYA'DA FİLİSTİN SLOGANLARI YASAKLANDI

Avusturya'da başkentin 10’uncu bölgesindeki Kültürler Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Terörist İsrail", "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı. Gösteride, "İntifada ve Nehirden denize Özgür Filistin" sloganları atılmaması, aksi takdirde protestoya izin verilmeyeceği uyarısında bulunuldu.

Nekbe’nin tarihçesi ve Gazze’de yaşananların anlatıldığı gösteride konuşan SÖZ (Geleceğin Sosyal Avusturya’sı) Partisi Başkanı Hakan Gördü, Avusturyalı siyasetçilerin Gazze’de olup bitenden haberdar olduklarını, sivillerin, çocukların, kadınların öldürüldüğünü bildiklerini ama buna rağmen sessiz kaldıklarını söyledi.


Yer: Çeşitli Ülkeler

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...