Erzincan İliç maden faciasına sebep olan eksikler Meclis'te: Çatlak fark edilmesine rağmen çalışanlar tahliye edilmemiş

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Erzincan İliç maden faciasına sebep olan eksikler Meclis'te: Çatlak fark edilmesine rağmen çalışanlar tahliye edilmemiş

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Bekir Aktürk, Erzincan İliç'teki maden faciasına sebep olan eksikleri sıraladı. Aktürk, konteyner içerisindeki çalışanların yığında çatlaklar gözlemlendikten ve yığının hareketleri tespit edildikten sonra tahliye edilmediğini söyledi. Aktürk, "İşverenin acil durumu yönetmekte yetersiz kaldığı değerlendirilmektedir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı.

Bakanlıklarının çalışma hayatının farklı alanlarıyla ilgili hizmetler yürüttüğünü dile getiren Alpkan, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün iş sağlığı konusunda eğitimler düzenlediğini, denetimler yaptığını anlattı.

'ÇOK ENDER GÖRÜLEN, ÇOK BÜYÜK BİR KAZA'

Önemli iş kazalarının yaşandığı sektörlerden birinin de madencilik olduğunu söyleyen Alpkan, yaşanabilecek kazaların tedbir aldığında önlenebileceğini belirtti.

Rehberlik ve eğitim konularında sürekli çalışma yaptıklarını ifade eden Alpkan, işletmelerin kurumsallaşmasıyla, eğitimlerle, tedbirlerin yaygınlaştırılmasıyla iş kazalarının azalacağını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Alpkan, "Maden sektöründe hem ferdi hem de toplu kazalar olmakta, bunlardan bir tanesi Erzincan İliç'te karşılaştığımız kazadır. Yığın liç kayması olayı aslında çok ender görülen, çok büyük bir kaza olarak karşımıza çıktı. Bakanlığımız ilk günden itibaren İliç'te bulundu." diye konuştu.

'MÜFETTİŞLERİMİZ RAPORLARINI HAZIRLIYORLAR'

İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının ardından bölgede bakan yardımcılarının, müfettişlerin ve bakanlık merkez teşkilat yetkililerinin bulunduğunu kaydeden Alpkan, maden sahasında incelemeler yaptıklarını bildirdi.

Lütfihak Alpkan, kazanın yaşandığı bölgede, yer üstü madenin ve cevherin toplandığı yığın liç alanın bulunduğunu ifade etti.

Ocağın alt ve üst yüklenicilerle çalıştırıldığını aktaran Alpkan, kazanın ardından ocaktaki iş sağlığı güvenliği uzmanlarıyla görüştüklerini söyledi.

Olaya ilişkin adli soruşturmanın sürdüğünü hatırlatan Alpkan, "Müfettişlerimiz de raporlarını hazırlıyorlar" bilgisini paylaştı.

Alpkan, rehberlik ve teftiş, iş sağlığı ve güvenliği konularında tespitlerde bulunduklarını dile getirdi.

DAHA ÖNCEKİ TEFTİŞLERDE NELER TESPİT EDİLDİ?

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk, olayın meydana geldiği madendeki teftişlere ilişkin bilgi vererek, madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'de yapılan 2021'deki teftişte 59 mevzuata aykırılık tespit edildiğini, bunlardan 26'sının işverence teftiş sürecinde giderilmesinin sağlandığını, yerine getirilemeyen 33 mevuzata aykırılık için yaklaşık 600 bin lira idari para cezası uygulandığını aktardı.

İşletmede 2023'teki denetimde ise tespit edilen 15 mevuzata aykırılığın teftiş sürecinde yerine getirilmesinin sağlandığını bildiren Aktürk, aynı yıl yapılan başka bir denetimde 6 mevzuata aykırılık için yaklaşık 2 milyon lira idari para cezası kesildiğini ifade etti.

'YIĞINDA ÇATLAK GÖZLEMLENDİKTEN SONRA ÇALIŞANLAR TAHLİYE EDİLMEDİ'

"Yığın liç inşasının projeye uygun olarak gerçekleştirilmemesinin" ve "yığın liçine kararlılığı düşürecek ölçüde solüsyon verilmiş olmasının" kazanın temel nedenleri arasında yer aldığını düşündüklerini dile getiren Aktürk, radar verileri doğrultusunda yığın liçinde yer değiştirmelerin ve ivmelerin tespit edilmesine, yığın üzerinde çatlakların görülmesine rağmen olası yığın kaymasının etki alanından tüm çalışanların uzaklaştırılmadığını değerlendirdiklerini bildirdi. Aktürk, şunları kaydetti:

"Konteyner içerisindeki çalışanların yığında çatlaklar gözlemlendikten ve yığının hareketleri tespit edildikten sonra tahliye edilmediğini, yığın liçinin batı cephesinde kaymanın etki alanında bulunan açık ocak sahası girişinin iş makinelerine kapatılmadığını, doğru iletişimin yöntemi olup olmadığının işveren tarafından değerlendirilemediğini düşünüyoruz. İşverenin, yığın liçinde tespit edilmiş olan çatlakların yığının kararlılığında ne ölçüde bir bozulmaya işaret ettiğini anlayacak kadar bilgiye sahip olmadığı ve muhtemel acil durumu yönetmekte yetersiz kaldığı değerlendirilmektedir."

Komisyonda, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Fatih Bilal Alodalı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Çiçek de sunum yaptı.

Daha sonra Bakan Yardımcısı Alpkan ile bakanlık yetkilileri milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Komisyon üyesi milletvekilleri, bugün sunum yapması planlanan Anagold Madencilik yetkililerinin, komisyonun İliç'teki incelemelerinin tamamlanması, diğer bakanlıklardan ve akademisyenlerden bilgi alınması süreçlerinin ardından belirlenecek bir günde dinlenmesini kararlaştırdı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...