Ekonomi programı işliyor

A -
A +

Kabul, henüz halka yansıyan bir şey yok. Hâlâ pahalılık var. Vatandaş zorlanıyor. Emekli, özel sektör çalışanları sıkıntı çekiyorlar. 

 

Ancak makro dengeler iyi geliyor. Orta Vadeli Program işe yarıyor. Hazirandan sonra işler düzelecek. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şöyle açıkladı:

 

“Programımız çalışıyor. Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor. Martta yıllık dış ticaret açığı önceki yılın aynı ayına göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi. 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı. Salgın sonrası yeniden şekillenen tedarik zincirleri, stratejik rekabet ve küresel ticarette parçalanma; dost ve yakın ülkelerden tedarik eğilimini artırıyor. Stratejik konumuyla Türkiye bu eğilimlerden en olumlu etkilenen ülkelerdendir. Verimliliği artıracak yapısal reformlarla küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz.”

 

Türkiye’ye son 8 ayda 17 milyar dolarlık portföy girişi oldu. İslami Kalkınma Bankası 2024-26 arası 6,3 milyar dolar yatırım yapacak. Bunlar güzel günlerin habercisi. Döviz stabil duruyor. Faizler yüksek. Programın çalıştığını görmek lazım. Halka yansıdığı anda sistem tamam olacak. Biraz daha diş sıkmak gerekir. Emin olun uygulanacak başka program yok.

 

Halkın derdi hiç şüphesiz ekonomi ve geçim. Bu acı reçetenin uygulanması dışında yapılacak herhangi bir şey yok. Buna emin olun. 

 

 

Sosyal yardım konusunda garip bir durum!

 

 

Hafta sonu Zonguldak’taydım. Orada bir yakınımızın tanıdığı sosyal sigortalarla ilgili bir durum anlattı. Bana garip geldi. Konuyu buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’a iletmek isterim. 

 

Tanıdığımız kişinin adı Sefine Aksu. 1995’te işe başlıyor ve sigorta girişi yapılıyor. Sonra 1996’da bir trafik kazası geçiriyor ve yüzde 20 özür raporu alıyor. Bu rapor sonucu kendisine 1996’da işgöremezlik maaşı bağlanıyor. 

 

Bu arada Şefine Hanım hiç evlenmiyor. Babası 2022’de, annesi 2023’te vefat ediyor. Babasının maaşını 2008 yılında çıkan 5510 Sayılı Kanunun 34. Maddesi gereğince alamıyor. Babası SGK’dan emekli, annesi ev hanımıydı. 

 

Şimdi 2.000 küsur TL engelli maaşı alıyor ama kendisine anne ve babasından yetim aylığı bağlanmıyor. Bana çok tuhaf geldi! Toplumda bu tür sıkıntılı durumda olan bayağı kişi varmış. Acaba bir yardım olabilir mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
kemak akcanogl 3 Mayıs 2024 11:51

Cem bey, Neden memura 12 bin seyyanen veriliyor da emekliye hiç yok ? Bu şekilde yaparak piyasayı da mahvediyorlar her şey memurun 44 bin TL aldıgına göre düzenleniyor ama emekli ve işşçi çok geride ? 6 ona 6 ona verse olmuyor mu ? Bu emekliye karşı özel vicdansızlık nedendir ? Bu memur ayrıcalığı nedendir ? Bunu hangi vicdanınız ve adaletiniz sindirebiliyor içinize ? Buna cevap verecek olan bir insan yok mu ?