300 yeni okul geliyor

300 yeni okul geliyor

GÜNDEM Haberleri

MEB, başta SBS olmak üzere LYS ve YGS'yi seçme ve sıralama sınavı olmaktan çıkaracak. Böylece dershanelerin varlığı otomatik olarak ortadan kalkacak. 300'e yakın dershane özel okula dönüştürülecek. Teşvikle özel okullar hayata geçirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dershaneleri kapatacağız" şeklinde yaptığı açıklamanın ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre dershanelerin varlık sebepleri olan sınavlar öncelikle ele alınacak. SBS, YGS ve LYS dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. İlk etapta bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun 300'e yakın dershane özel okula dönüştürülecek. Geriye kalan 3 binden fazla dershane sahibine ise arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul için yatırım yapmaları sağlanacak. Çocuğunu hem devlet okuluna hem de dershaneye gönderen velilerin ise özel okulları tercih etmeleri yönünde teşvik tedbirleri alınacak. Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek. Bir öğrencinin bir yıllık eğitim masrafı hesaplanarak özel okullara destek primleri verilecek. Bunun sonucunda hem devlet okullarındaki yığılmalar bitecek, hem de yatırım yapmaktan kurtulunacak. Dershaneden dönüşen okullar, düşük ücretle çalıştırılan stajyer öğretmenlerin çilesini bitirecek. Üniversite kontenjanları artırılacak. Birkaç yıl içinde üniversitelere geçiş sisteminde değişikliklere gidilecek. Dershanelerin sayısı 40 yılda büyük artış gösterdi. 1965'te 43 olan sayı, 1983'te 174'e, 1990'da 772'ye, 1995'de bin 301'e ulaştı. Dershane sayılarında son on yılda yüzde 231, öğrenci sayılarında da yüzde 211'lik bir artış meydana geldi. Bugün Türkiye'de 4 bin 55 dershanede 50 bin 209 öğretmen, 20 bin personel istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 öğrenci buralardan hizmet alıyor. Bunların 100 bini burslu olarak ücretsiz faydalanıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...